|
|
|||
|
|||
|
Od pre nedelju dana mi je na desnima ispod donjih dva zuba u sredini izasao mali otok. Kasnije se malo povecao i kada pipnem na tom mestu osecam kao da je malo mekano a ispod njega ima likvida. A sada su se na vrhu toga pojavile dve bele vece tacke (izgleda kao gnoj) i boli na pritisak ili kad pomeram usne ili pak jedem nesto kiselo. A takodje ako jedem zacinjenu hranu ili jos gore paradajz onda me strasno pece. Doktorka mi je dala clindamicin zbog upale gornjeg polomljenog zuba da bi ga mogla kasnije izvaditi i analgesik pa oba sada trenutno pijem. Takodje ispiram usnu supljinu 2 puta dnevno rastvorom koji mi je takodje doktorka dala. Rekla mi je da joj donesem panoramu vilice a ja sam to snimila pre jedno mesec, mesec ipo dana. Ona sumnja na cir ali dok ne vidi panoramu ne moze biti sigurna. Dali ta panorama moze jos vaziti jer je snimljena pre mesec dana? I drugo pitanje: Po ovim simptomima koje sam opisala zelela bih vasu dijagnozu i kako se leci?
Unapred zahvalna Sneki |
|
|
||||
|
||||
|
Poštovana,
Zahvaljujemo na Vašem upitu, te nakon Vašeg opisa mogu konstatirati kako je problem parodontološke naravi. Propisanu terapiju antibioticima smatram u redu, te istu treba do kraja provesti te je potrebno čišćenje zubnog kamenca i kiretaža kako bi se riješio Vaš problem. Ortopan slika (panoramska slika) je valjana, te se na istoj može vidjeti ako je došlo do upalnog procesa. Ukoliko se radi o uplanom procesu potrebno je napraviti edodontsku terapiju na tim zubima kako bi se riješio problem koji imate. Lijep pozdrav, dr. Ivan Azinović
|
|||
|
|||
|
Imam most sa navlakama (gornji) vec 16 godina, a navlake su porculanske. Cijelo vrijeme sam imala problema sa gornjom lijevom trojkom Tj, ulazila mi je hrana ispod navlake i uvek pravila upale i infekcije. Sada mi se ta navlaka slomila, a sa njom j ispao i veci dio zuba pa je ostao samo korjen. Posto planiram inplantaciju zuba cekala sam da sve odradim odjednom, kad postavljam zube da izvadim i taj korjen. Medjutim, sada je on poceo da me boli i stvorila se upala. Mene zanima dali se to sadjenje zuba uvek primi ili postoji sansa da organizam sam odbaci te implante? Dali to zavisi od godina (meni je 58) ili od strucnog hirurga? Popila sam ceo antibiotik ali je mesto iznad ovog slomljenog zuba i dalje naduveno i bolno sta dalje?
Unapred zahvalna Sneki |
|
|
||||
|
||||
|
Poštovana,
Prije svega bih Vam savjetovao da pričekate dok se upala ne smiri, nakon čega bi trebalo izvaditi korijen zuba. Zadebljanje periosta (napuhanost kosti) posljedica je upale. Takav nalaz može potrajati i do dva mjeseca. Nakon što se upala smiri te izvrši extrakcija, ugradnju implantanta preporučujem tek nakon 4-6 tjedana kada rana zaraste. Ukoliko postoji mogućnost ugradnje implantata za što je potrebno širina i dubina kosti, jedina kontraindikacija za ugradnju jesu dijabetes i imunološke bolesti. Lijep pozdrav, dr.Ivan Azinović
|
|||
|
|||
|
Hvala ljepa doktoru Azinovicu na odgovorima. Svaka cast!
|
|
|
|||
|
|||
|
Juce sam bila kod doktorice i odnela joj panoramu vilice. Hvala bogu nema nicega opasnog sem obicnog cira sto se tice donje vilice. Ona mi je rekla da ce to samo od sebe proci. Mene muci i dalje ovaj slomljen zub tj, koren. Prvo je bila za to da se izvadi medjutim kada ga je pokusala klimati on je ko celik. Zato mi je rekla da ona moze spasiti taj zub tj. koren i da nema potrebe da radim implantaciju vec mi je izvadila zivac na tom korenu i stavila lek. Ona je sigurna da ce ga izleciti i da ce on kasnije biti nosac mosta sa leve strane kao sto je bio pre nego se slomio. Napravice mi novi most i tako resiti problem.
Moram da napomenem da ja zivim van zemlje tj. u Jordanu ali nekako imam vise poverenja u nase zubare pa vas zato i gnjavim cesto. Epa molila bih vas opet za odgovor na ovu temu tj, dali se uopste moze nesto uraditi od ovog korena (napominjem da me jos boli gore visoko iznad njega na dodir i da je malo nesto oteklo a sada pijem linkocin. Ona mi kaze da veruje da ce ga srediti zato sto je jako cvrst i stabilan. Unapred zahvalna Sneki |
|
|
||||
|
||||
|
Poštovana,
Ukoliko Vaša doktorica smatra kako može spasiti zub te ga vezati mostom, složio bih se s njom budući da je uvijek primarno spasiti zub ukoliko je to moguće. Lijep pozdrav, dr.Ivan Aznović
|
|||
|
|||
|
Sada bih vas htela pitati nesto o donjoj vilici tj, zubima. Dole mi je ostalo 7 zuba (onih na sredini, kutnjaka nemam) pa mi doktorica predlaze da ne sadim zube sa strane pa vezujem nego da mi te koje imam ostruze i napravi most pa na njih navuce most a na mostu ce biti dodati jos po dva zuba sa strane da bih mogla normalno jesti jel sam uvek imala problema sa dzojintom zbog nedostatka tih zuba sa leve i desne strane. Sta vi mislite, dali bi bilo bolje staviti implant dole ili most? Unapred zahvalna?
Sneki
|
|
|
||||
|
||||
|
Poštovana,
Ukoliko imate preduvjete za ugranju implantata (širina i dubina kosti), te financijske mogućnosti svakako bismo Vam savjetovali ugradnju implantata budući da time ne brusite preostale zube. Lijep pozdrav, dr.Ivan Azinović
| Način prikaza | |
|
|